به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، در ابتدای این نشست خبری مجید عشقی رئیس سازمان بورس به ارائه عملکرد این سازمان در سال ۱۴۰۱ پرداخت و در ادامه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
بیش از ۳۰ میلیون نفر سود خود را از سجام گرفتند
مجید عشقی رئیس سازمان بورس در نشست با خبرنگاران در رابطه با پرداخت سودهای نقدی از طریق سامانه سجام، اظهار کرد: امسال تمام سودهای نقدی از طریق سجام پرداخت شد. این تجربه خوبی بود که سهامداران در کمترین زمان به سود خود رسیدند. بیش از ۳۰ میلیون نفر واریزی سود رسوبی در سال جاری داشتیم.
سال آینده سال اجرای حاکمیت شرکتی خواهد بود
او بیان کرد: سال آینده سال اجرای حاکمیت شرکتی خواهد بود باید تمرکز جدی بر این موضوع داشته باشیم.
رئیس سازمان بورس تصریح کرد: سال آینده آموزش مدیران ناشران را نیز خواهیم داشت که امیدوارم نتایج خوبی برای رعایت حقوق سهامداران اقلیت داشته باشد.
عشقی گفت: سجام امسال همه سودهای نقدی را پرداخت کرد. افرادی بودند که حدود ۱۰۰ میلیارد تومان سودهای رسوبی طلبکار بود. امسال سال پرکاری در میز صنعت هم بود.
میزان انباشت پروندهها به کمترین حالت ممکن رسید/ مدت پیگیری کمتر از ۱۰۰ روز
او تاکید کرد: اتفاقی که در بازار سرمایه افتاده است، عملکرد هیئت داوری بود. این هیئت همواره این مشکل را داشت که پروندهها خیلی طول میکشید. این آمار امسال بسیار کم شده است.
رئیس سازمان بورس افزود: بیش از ۳۵۰ پرونده مختومه شد و حدود ۳۲۰ پرونده هم جز پروندههای وارده بود. میزان انباشت پروندهها به کمترین میزان رسیده. مدت پیگیری پروندهها به کمتر از صد روز رسیده است.
سال آینده ابزارهای مشتقه متنوعتری راهاندازی میشود/اقلام بیشتری به بورس کالا وارد خواهد شد
عشقی تصریح کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار نسبت به بازگشایی نمادهای معاملاتی که از سالها قبل بسته مانده است، بیتفاوت نخواهد ماند و بهدنبال رفع گرهها و مشکلات آنها هستیم. خوشبختانه طی سال گذشته بسیاری از این نمادها بازگشایی شدند.
او بیان کرد: اقداماتی همچون گواهی شمش طلا یکی از حلقههای مفقوده طلا محسوب میشد که با این ابزار سرمایههای خرد جذب بازار خواهد شد. امیدواریم در آینده ابزارهای متنوعتری در بحث بازار مشتقه راهاندازی بشود.
رئیس سازمان بورس تاکید کرد: گواهی سپرده نفت خام تعهدی در فروش ریالی ایجاد میکند که این موضوع نیز در جذب سرمایههای خرد و همچنین فعالیت در عوض واردات کمک کننده خواهد بود. البته پیشرویی این موضوع نیاز به همراهی و مراقبت وزارت نفت نیاز است.
عشقی افزود: ارزش معاملات بورس کالا به هزار همت رسیده و بیش از ۱۱۰ میلیون کالا در این بازار معامله میشود، این مسئله اطمینان قابل قبولی در فروش شرکتها ایجاد میکند؛ طی سال آینده نیز این سیاست را پیش خواهیم برد و اقلام بیشتری به بورس کالا ورود خواهد کرد.
۱۴۰۱، سال رفع انحصار در صدور مجوز نهادهای مالی بود
او گفت: در سال ۱۴۰۱ چندین و چند مرحله فراز و فرود داشتیم. تحولات اقتصاد جهانی، ریزشهای جهانی و نوسانات داخلی را تجربه کردیم. امسال برنامههایی را که از سال ۱۴۰۰ اعلام کرده بودیم، با قوت دنبال شد.
رئیس سازمان بورس بیان کرد: در سال ۱۴۰۱، رفع انحصار و تسهیل صدور مجوز تاسیس کارگزاری و نهادهای مالی بازار سرمایه و سایر شرکتهای خدمات دهنده بازار سرمایه را داشتیم.
عشقی تصریح کرد: یکی از دیگر اهداف ما توسعه صندوقهای جدید بود. ما با کمک نهادهای مالی به ویژه بخش صندوق تضمین اصل سرمایه، اهرمی، املاک مستغلات، صندوق اوراق دولتی و… که عمدتا توسط بخش خصوصی طراحی و راهاندازی شد.
او گفت: انشاالله در سال آینده توسعه این صندوقها را در دستور کار داریم. این اتفاق مثبتی است که طیف متنوعی از صندوقها را داریم که سطح ریسکپذیری متفاوتی دارد و سلیقههای متفاوت را دربرمیگیرد.
خوشبختانه با پیشنهادات اصلی سازمان بورس در لایحه بودجه موافقت شد/پیگیری تعیین تکلیف باقی موارد هستیم
رئیس سازمان بورس در پاسخ به خبرنگار بورس نیوز، تصریح کرد: پیش از اینکه بحث بودجه مطرح بشود، کمیتهای با کانونها، نهادها، اتاق بازرگانی، صاحبنظران و فعالان بازار سرمایه تشکیل شد و با بررسیهایی که انجام شد، پیشنهادهایی که دغدغه اصلی بازار به حساب میآید به مجلس، ارائه کردیم.
عشقی گفت: امسال جو خاصی در کمیسیون تلفیق حاکم بود و طی مذاکراتی که انجام شد برخی از موارد در بودجه لحاظ شد و برخی از موارد دیگر همچون جهش تولید در لایحه بودجه دیده نشد. خوشبختانه با مسائل اصلی در لایحه بودجه موافقت شده و در خصوص مواردی که موافقت نشد، پیگیر طرح آنها و تعیین سازوکاری در قوانین هستیم.
او بیان کرد: طبیعی بوده که همه موارد و طرحهای پیشنهادی موافقت نمیشود اما در خصوص مواردی همچون نرخ خوراک تصمیم قاطعی اخذ و در بندهای پیشنهادی به لایحه بودجه ارائه شد که خوشبختانه نتایج خوبی به همراه داشته است.
عملکرد صندوق تثبیت با دقت بررسی میشود؛ اما طبق قانون نمیتوان جزئیات نحوه ورودش به بازار را منتشر کرد
رئیس سازمان بورس در پاسخ به خبرنگار روزنامه دنیای اقتصاد، بیان کرد: صندوق تثبیت بازار سرمایه شیوهنامه معاملات دارد. روی این شیوهنامه نظارت هم میشود. اینکه کجا وارد شود و چه زمانی و به چه نحوی وارد شود، طبق شیوهنامه تعیین میشود؛ اما صندوق تثبیت بازار سرمایه نمیتواند جزئیات ورود و خرید سهمها را اعلام کند؛ چرا که معاملهگران میتوانند به راحتی ورود کنند و معاملات را بیاثر کنند یا اقدامات دیگری صورت بگیرد. صورتهای مالی این صندوق در گذشته منتشر شده و در آینده هم منتشر خواهد شد.
عشقی تصریح کرد: افرادی که پول آوردند نه تنها نمیخواهند پولهایشان را ببرند، بلکه اشخاص دیگر هم تمایل دارند پول بیاورند.
او بیان کرد: عملکرد بازار سرمایه مثبت بوده است. تمایلی به خروج پول از بازار وجود ندارد. امیدوارم که صندوق تثبیت توسعه آنقدر هم بزرگ نشود که همیشه در بازار وجود داشته باشند. این صندوقها زمانی وجود خواهند داشت که بتوانند شوکهای احتمالی را کنترل کنند. عملکرد صندوق تثبیت با دقت بررسی میشود؛ اما نمیتوانیم جزئیات نحوه ورودش در بازار را منتشر کنیم.
افزایش دامنه نوسان بستگی به شرایط و توان بازار دارد
رئیس سازمان بورس در پاسخ به بورس ۲۴ در خصوص افزایش دامنه نوسان، گفت: هنوز زمان مشخصی برای افزایش دامنه نوسان مشخص نشده است؛ باید این مسئله کارشناسی و بررسی بشود.
او بیان کرد: دستکاری زیرساختهای بازارسرمایه بحث حساسی بوده و تا زمانی که الزامی در این خصوص به وجود نیاید، متغییرهای آن را تغییری نخواهیم داد؛ درمورد افزایش دامنه نوسان سیاستی بوده که سازمان بورس از پیش آن را مدنظر قرار داده است اما این درخصوص نیز باید شرایط و توان بازار درنظر گرفته بشود. بهطور حتم وضعیت بازار را پیش از افزایش مجدد بررسی خواهیم کرد اما درحال حاضر زمان مشخصی برای این امر مدنظر نیست اما بهطور کلی دامنه نوسان تا ۱۰ درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
عشقی گفت: شرکتهای بازار پایه باید در یکی از بورسها پذیرش بشوند. برخی از شرکتها امکان این موضوع را دارند و مابقی شرکتهایی که مناسب چنین بستری نیستید، باید به بازار توافقی ورود کنند و در آن بستر معاملات پیوسته و یا غیرپیوستهای پیش خواهند برد.
برخورد سازمان بورس با شرکتهایی که به تعهدات خود در قبال مردم عمل نمیکنند
او بیان کرد: ما نمیتوانیم راسا خودروسازان را مجبور کنیم تا محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند؛ اما اگر در این خصوص تعهداتی دادهاند و به آن عمل نمیکنند، قطعا با هیئت مدیره آنها برخورد خواهیم کرد.
رئیس سازمان بورس گفت: اما سیاست کلی سازمان بورس در خصوص عرضه خودرو آن است که خودروساز محصولات خود را با قیمت منطقی و سود منطقی به فروش برساند.
عشقی تصریح کرد: اعضای هیئت مدیره ایران خودرو به سازمان بورس دعوت شدهاند تا پاسخگو باشند؛ اما هنوز رایی صادر نشده است.
عرضه خودرو در بورس کالا منتفی نشده است/خودروسازان را مجبور به عرضه در بورس کالا نمیکنیم اما اگر تعهدی داده شده و عمل نشده، بازخواست خواهیم کرد/سیاست ما این است که خودروسازان زیان نکنند و صلاح سهامداران را رعایت کنند
او در پاسخ به خبرنگاران برنا درباره سرنوشت عرضه خودرو پرتقاضا در سال آینده گفت: مسئله اصلی بحث خودرو این بود که طی دو سال گذشته قیمت کارخانه خودرو اصلاح نشده بود. همه میدانیم که جای خودرو به خودی خود در بورس نیست. اما شرایطی که پیش آمد و نحوه قرعهکشی در کشور، نتیجهای جز از بین رفتن صنعت خودرو سازی و متضرر شدن مصرفکنندگان نداشت که دودش در نهایت به چشم مصرفکننده میرفت.
رئیس سازمان بورس تصریح کرد: علت عدم افرایش کیفیت خودرو، این بود که اساسا در سالهای گذشته بخشی به نام تحول و توسعه نداشتند. به خاطر این شرایط پیشنهاد کردیم، خودرو را بورس کالا عرضه کنند؛ چرا که میخواستیم خودروسازان از وضعیت زیانده بودن خارج شوند.
عشقی افزود: اگر قیمت خودرو اصلاح شود، ما مخالفتی با روشهای جدید نداریم. مسئله این است که خودروساز نباید با قیمتهای دو سال پیش خودرو بفروشد؛ چرا که محکوم به شکست خواهند بود. ما مسئولیت کامل حقوق سهامداران را متوجه مدیرعامل شرکتها میدانیم. مهم این است که خودرو را بدون زیان بفروشند.
او بیان کرد: ما نمیتوانیم عرضهکننده را مجبور کنیم که از روش ما استفاده کند. تعهداتی دارند که باید به آن عمل کنند و در سال آینده تعهدات مدیران عامل را پیگیری خواهیم کرد. شرکتها باید حقوق سهامداران را رعایت کنند و خودرو را با زیان نفروشند. این مهمترین چالش ما با خودروسازان خواهد بود.
رئیس سازمان بورس گفت: عرضه خودرو در بورس کالا هم منتفی نشده است. اما سیاست کلی ما این نیست که آنها را مجبور کنیم حتما در بورس کالا عرضه کنند. سیاست ما این است که خودروسازان زیان نکنند و صرفه و صلاح سهامداران را رعایت کنند.